Які у вас виникають асоціації з фразою "ліпити вареники"? Господиня великої сімʼї вхопиться за голову і вигукне "Тільки не це!" Хтось інший аж відчує аромат варених смаколиків, политих сметанкою і шкварочками. А наші педагоги закличуть малечу і скажуть: "Йдемо розвивати моторику!"
У жовтні українці мають особливе свято любителів української кухні та гастрономічних вражень - День вареників, свято смаку та традицій. Маючи таку нагоду, ми вирішили поєднати приємне з корисним: приготувати вареники разом з учнями й разом посмакувати.
Як годиться, перед процесом готування був проведений інструктаж ТБ, та проводились міні-інструктажі перед кожним етапом приготування.
Кожен з дітей спробував по три способи створення порційних "коржиків" з тіста, які потім начиняли сиром і картоплею: 1 Вирізали круглим різаком з розкатаного тіста. 2. Вирізали спеціальним колесним ножем. 3. Розкатували тістові кульки.
Учні навчились дозувати кількість начинки; зліплювати вареники класичним способом, косичкою, хвильками й трикутниками.
В ході процесу готування вареників вихованці ознайомились з кухонним приладдям та його призначенням; виховували концентрацію уваги, зорово-моторну координацію; розвивали вміння працювати в колективі; вчились етикету за столом; розвивали моторні навички, уяву; закріплювали знання кольорів, кількісного значення предметів, навички предметно-практичного спрямування та самообслуговування.
Гастрономічні традиції українського народу завжди несли в собі щось більше, ніж посмакувати й втамувати голод. Створення української страви - це збереження історії поколінь, це розвиток тіла й духу, це найцінніший час в родинному колі!